Navštíveno 7803x

Kámoš che woofer do plata, aby mu ozvučnici dělal celý kufr. nechce to dát do bedny a stojí si za tím. Je mi jasné, že ideální by byl asi feree-air. Co by jste mi doporučily? (stejně se ho ještě ale pokusím překecat na bednu)
No, s tím rozmlouváním se opravdu snaž, obzvlášť jestli bude pouštět hudbu někde "na louce" s otevřenym kufrem. Oproti ozvučnici dosáhne slabý výsledky. Napiš taky co má za auto a jaký rozměry má plato. Pokud je rozumnej, nechá se překecat na nějakej ten box. Kdybych si já měl dát basák do plata, tak by to byla Eminence kappa15 LF - zahraje rázně, pevně, čitelně a tlak chybět taky nebude. sice to není autosub, a membrána "papírová" ale je to slušnej reprák na akce co taky něco vydrží....
No je to do Mazdy MX3 ale snad ho překecám.
2 Crash: to snad nemyslis vazne s tim PA woofrem do auta
Vita_megane: ne tak zhurta trhaci :-D co te tak rozdrazdilo? a kde vidis problem? je to proste jen navrh a jiny reseni. reprak to je, hraje taky, a rozhodne hraje presneji, tak proc ti vstavaj vlasy na hlave?
pac na tema PA v aute uz tu probehlo mooc diskuzi a vzdy to stoji za to :) proste ten reprak se chova jinak v aute nez v mistnosti
no to dozajista chova - v mistnosti se chova relativne blbe....

09.05.2007, 22:26 |
Duris zasadni rozdil je ze PA repraky maj citlivost kolem 100dB takze z nej muzes dostat takovej kraval ze ti to vytrha streva z tela (obrazne receno:)), ale nikdy z nej nedostanes takovy to duneni na 30Hz ale spis takovej KickBass. proste a jednoduse na kvalitu a vyrovnanost zvukovyho prednesu vymysleli HiFi sestavy a na ozvuceni velkych prostoru vymysleli PA aparatury a vsechno to ma svoje opodstatneni.
Ale i na PA Woofer potrebujes ozvucnici.
v poslednich dvou větách máš pravdu, jinak moc ne - To že autohifi duní vůbec neznamená že je něco kvalitního nebo vyrovnanýho. spíš uplně naopak. Pokud z jednoho repráku duní a z druhýho ne, tak musí bejt jednoznačně kvalitativně někde problém, a myslím že u PA repráku přesně laděného s poměrně malou výchylkou to nebude, obzvlášť pokud ještě netrháš střeva ale jen hraješ. Neřeším tu kdo uznává dunění a kdo kickbass (já jsem pro ten pořádnej kick) a chápu že rozehrát PA reprák na 30Hz je větší problém, rozhodně ale nevidím důvod proč takový reprák řadit do nevyhovujících do auta. kdo kruci specifikoval že když to duní tak "je to ono" ????
Crashpc
duni to pro to ze to je basovej reproduktor kterej dunet ma a ne rvat jak protrzenej a nic z toho na to sou kompa koaxi a podobne vecicky
jednou sem to vydel v akci v aute jo z dalky to rvalo na cele areal ale tak dva metry od auta se ozivalo jeste jakesi chrrrrrrrr chrrrrrrrrrrrr co to asik bylo

10.05.2007, 08:04 |
Duris tady to vypada na peknou diskuzi :) to Crash: nikde sem nepsal ze je do auta nevyhovujici, pro nekoho kdo chce velky tlaky nebo autem ozvucit velkej prostor to ma treba opodstatneni..... avsak muj nazor je ze ne kvalitu poslechu V AUTE je lepsi HiFi woofer..
vinzek: taky jsi neviděl moc instalací s PA reproňema - má to sice mít sílu a hrát trochu vejš. že mu to ale řvalo nebo dokonce chrchlalo na celý kolo, to nebude problém PA samotnýho ale hloupost konstruktéra. bučící chrchlací hifík umim postavit taky.
Duris: pokuď to bude jen diskuse tak proč ne že? :-)
no ale vyznělo to tak. Oni ty repráky hrajou vůbec jinak, a když si takovej reprák napojim na 10W zesilovač tak s tim arénu neozvučim, ale auto ano -do auta ho dávám protože mi zní přesněji, a nemusim se bát poslouchat jakejkoli žánr hudby - krom výplodů jako je rychle a zběsile, subwoofer test atd....Je to jedno, hyfík je stejně dobrej, jen nechápu ty reakce jako "cože? neupadl si? "
jinak když se podíváš na dnešní PA reprák za 2-3 tisíce a na to samý v autohifi, nestačíš se divit co tam najdeš. jediný dva parametry, z nichž výkon je nereálně přehnanej (na papíře má autohifík lepší). a to je xmax a frekvenční rozsah směrem dolů....
proc vykon nerealnej? a co je spatnyho na xmax? prave ze diky vysokymu zvihu ten sw dokaze to co umi a zvlada treba i dvojnasobek psanyho vykonu takze nevim jaky vykony jsou nerealne prehnany. Bavim se o solidnich vyrobcich
už z principu - pohyb membrány vyvolává zkreslení. proto je větší xmax "špatný". ono je docela problém korigovat přesně membránu v pohybu +- 1-2cm.... No a už jsme u toho zas - ano, kvalitní reprák má čistej zvuk a velkej výkon. Kolik podle tebe stojí takovej "referenční reprák" ? poměrně dost viď? obzvlášť když první přispěvatel požaduje nějakej free-air. Eminence stojí vjádru pár korun, a určitě v kufru nebude dělat problémy....
ty ses zacal bavit o vysokych vykonech, obyc kvalitni woofer co mu staci 40l bedna stoji cca 1500,- a jak rikas ty referencni, ja myslel spis tlakarinu tak stoji cca 5000,- kolik potrebuje litru ta eminence?
už ani nevim o čem se tu bavíme, ale pokračujem... :-)
jaký konkrétní woofer za 1500?? No, ten PA tlakáč by byl taky za těch 5000, myslím ale že by si asi vážně nekonkurovali. prostě něco jinýho.... To je těžký. záleží na majiteli jestli chce spíš slyšet "frekvenci přílivu a odlivu moře" :-D nebo rozlámat kosti v těle......
Eminence potřebuje v bassreflexu 40-50l, v uzavřence 50-60. zas tak ohromnej rozdíl tam není.
uzavrenka je vetsi nez bassreflex? to vidim poprvy, ale asi jo tomuhle zas ja nerozumim. vyzkouseny woofer okolo 1500 je treba Aviator - AW 300 to je na kvalitni poslech moc hezky
Koukám že leze spíš k tisícovce. škoda že tam neuvedli ještě víc parametrů. Za tu cenu vypadá dobře ale nevím o něm bohužel nic....
Ano, uzavřenka může být větší než basreflex. a to právě z toho důvodu že autohifíci potřebujou nízký frekvence, a tak proto máte velký objemy. Ono ale s objemem jde i zatižitelnost kvůli výchylce, a tak proto ty PAčka nepotřebujou tak velkou, protože jí ozvučnice udrží na přijatelnym rozmezí...
no velky objemy, myslim ze 60L na bassreflexovou 12" neni moc jinak dalsi konkurent v tyhle cenovy relaci je treba Carpower - CRB-12TC

10.05.2007, 13:39 |
Duris toto je treba freqvencni charakteristika EMINENCE KAPPA-15LF - 600W, 15", 8ohm, 35Hz-3kHz, 101dB, Xmax = 5,5mm za 3100Kc
na nizkych kmitoctech ma citlivost kolem 93dB ,ale u 1500Hz se zacne zvedat az na 101dB coz (!akustycky tlak stoupa logaritmicky!) je znacny rozdil proto i pri malym vykonu dela takovej "ramus" ale spise kope(a je slyset na kilometr a za tri rohy :)) , proto take do nej pustis 10W a nestacis se divit :) , zatimco u hifi repraku je charakteristika citlivosti vyrovnanejsi a proto je zvuk vlastne vernejsi a dojem z nej prirozenejsi ale ""neni mozne"" dosahnout takove citlivosti...
Sam mam doma mensi PA aparaturu (priblizne 700Wrms) ale je fakt ze me nikdy nenapadlo to strcit do auta (nejsem sebevrah a rad bych slysel aspon do ranneho stari:))) a v kufru auta JBL GTO 1204 tak srovnavam i podle toho..

Duris: pekny, zatim nejplodnejsi prispevek. ano, ale v cem je to mereny? v horne to 101db na 50Hz umi dat taky, proto furt o tom mluvim....

10.05.2007, 15:18 |
Duris netusim jak to merej ... to sou udaje primo od vyrobce - taky by me to zajimalo, ale urcite by to melo bejt 1w a 1metr ale v horne to asi nebude ... top by ta citlivost byla vyssi
ano, eminence ma psano volny prostranstvi "proti zdi" a vic grafu v par ozvucnicich mam dojem v horne to ale urcite nejni.

11.05.2007, 11:32 |
billy To ALL:) Opět už jsem nemohl číst ty naprosto scestné názory o rivalitě PA a HIFI, takže se pokusím vnést do problematiky trochu světla.
1.) Jak se pozná PA a HIFI reproduktor? Dle mého názoru je HIFI reproduktor takový reproduktor, který dosahuje určitých parametrů, především pak parametru zkreslení, vyjádřený v %. U třídy HIFI je to pak určitě do 1% (pokud se pletu opravte mě), avšak všechny tyto reproduktory (až na výjimky, které má v autě jen málo z tzv. autohifařů - to abych všechny neházel do jednoho pytle) mají zkreslení 100% vyšší než 1%, dokonce si troufám říct i vyšší než 10%. PA reproduktor pak snad ani definici nemá, ale asi můžeme říct, že je to reproduktor určený pro profesionální užití, což je definice, která nic neříká o kvalitě, ale spíše o tom, že daný výrobek bude vyrobený tak validně, že jej bude možno užívat nepřetržitě. Z výše uvedeného vyplívá: Gumové hrůzy o který se tady bavíte nejsou HIFI reproduktory a dokonce nejsou ani PA, protože trvalé zatížení jmenovitým příkonem nevydrží ani hodinu, natož pak den, dva, či více.
2.) Někdo zde dobře podotknul: "kdo říká, že když to duní, tak je to v správně?" Já se ptám, co je podle vás správně? Jakým způsobem posuzujete tu vaší správnost? Tím že to hodně duní? Pokud ano, tak vraťte do škol a zopakujte si fyziku, popřípadě i matematiku. Správně totiž je, když kmitočtová charakteristika je vyrovnaná, tedy když se v celém slyšitelném pásmu (popřípadě požadovaném úseku) nevyskytují odchylky. Apropo, kolik výrobců tzv. autoHIFI reproduktorů uvádí u svých výrobků kmitočtovou charakteristiku? Pro zajímavost zde uvádím opravdu skutečnou frekvenční charakteristiku (viz níže, měřeno systémem MLSSA ve stejných podmínkách) tzv. „autoHIFI“ BLAUPUNKT VELOCITY a MAGNAT XPRESS1201 a tzv. „PA“ zmiňovanou EMINENCI Delta 15LF a BC Speakers 12TBX100. Z grafu je jasně vidět, že „autoHIFI“ jsou stejně „hrbaté“, tedy nevyrovnané jako „PA“, ovšem s tím rozdílem, že jsou podstatně méně citlivé, což ve skutečnosti znamená, že při stejném příkonu dosahují podstatně menšího vyzářeného výkonu, pro zdejší osazenstvo můžeme říct menšího akustického tlaku. Ještě snad dodám, že DELTA12LF snese trvale příkon 500W RMS a BC12TBX100 1000W RMS a pokud říkám trvale, tak myslím trvale, tedy klidně celý den.
3.) Když chci něco srovnávat, tak to musím dělat na základě měřitelných faktorů. K tomu potřebuji
porovnávané objekty, stejné vnější prostředí a samozřejmě kalibrovaný přístroj. Jinými slovy, když chci porovnat nějaké dva délkové úseky, vezmu si metr či jiné délkové měřidlo, popřípadě, nějakou měrku a úsek změřím a ne že začnu úsek odkrokovávat a to dokonce ještě způsobem, že jeden úsek odkrokuje máma a druhý teta, protože tyto dva úseky jsou přes půl republiky. Z výše uvedeného vyplívá: Reproduktory odborně neporovnávám uchem, nýbrž měřícím přístrojem k tomu určeným. A pokud je porovnám přístrojem, tak dodržuji faktor stejných vnějších vlivů, jako je reprobox, místnost, vzdálenost, výšku a úhle měřidla od reproduktor, atd.
Nyní většina z vás řekne: Proč se mi tedy zvuk z PA v autě nelíbí? Proč je takovej divnej? A já odpovím: Protože to nikdo z lidí, kteří to zkoušeli neumí naladit. Projděte se po srazech, podívejte se na ty monstra, co se v bedně pajtlujou jak pacient s těžkou epilepsií, poslechněte si jak jim basreflex chrchlá jak starej tuberák, vždyť některým to z basové části dokonce i zpívá. A nebo vůbec nikam nejezděte, nejdřív se podívejte do garáže jestli to není náhodou váš případ a zkuste se zamyslet, zda to co slyšíte je opravdu to co na nahrávce je, tedy jestli kytara je kytara a ne jekot paviána, zda basa je basa a ne rozpláclé h…., zda buben je buben a ne rána kladivem do ocelového sudu, … Jestli tomu tak není, tak neposlouchejte každý debilní názor, používejte hlavu, svůj přirozený intelekt, zkuste si věci nějak logicky odůvodnit, popřípadě nastudujte nějaký odborný článek, ono totiž mnoho věcí není tak složitých jak vypadá.
ZÁVĚREM: a) Ne všechny basové tzv. autoHIFI reproduktory jsou špatné, ale je jich opravdu mnoho a cena rozhodně není ukazatelem kvality. b) tzv. PA reproduktory jsou většinou velmi kvalitní a opravdu špičkovými parametry, každý však má své specifické určení, tedy pásmo, které reprodukuje a mnoho z nich se do subbasových soustav nedá použít a to ani venku, ani doma natož v autě. c) přemýšlejte hlavou, neberte všechny texty, které někdo napsal za dogma, ale přistupujte k střízlivě a jejich správnost ověřujte,
Všem kteří si chtějí vyzkoušet osazený tzv. PA reproduktor BC Speakers 12TBX100 v odladěné basreflexové ozvučnici (bedna cca 360×360×360 mm) ve svém plechovém miláčkovi tímto tuto možnost v zájmu částečného vymícení chimér nabízím.

11.05.2007, 11:36 |
billy

11.05.2007, 12:49 |
Duris Fuj to muselo dat prace....
kdyz uz mluvis o tech dogmatech tak ses prvni kdo je tady zavadi a samozrejme taky prvni kdo z celkem slusne diskuze dela celkem slusnou hadku a utoky typu "debilní názor, používejte hlavu, svůj přirozený intelekt" sis mohl klidne odpustit a taky vis h***o co mam je a ostatni v garazi ..
dale jsem nemluvil o eminence delta ale o eminenci kappa protoze ji jiz prede mnou nekdo zminoval....
Kdyz uz mluvis o tom ze tu nikdo nevi co je vlastne to "dobrý" tak je kdyz posloucham muziku tak ji posloucham usima a zajima me hlavne to jak se mi to libi(v tomhle pripade samozrejme co clovek to nazor), ale ty k tomu asi potrebujes "porovnávané objekty, stejné vnější prostředí a samozřejmě kalibrovaný přístroj"
taky to co pises zaverem sou totalni nesmysly bo v kazda komodita na bezne fungujicim trhu se da koupit jak kvalitni, tak nekvalitni... !!!vcetne PA reproduktoru!!! (dalsi tvoje dogma o kterem mluvis)
Nebudu jiz dale ztracet cas s nekym kdo si mysli ze sezral salamounovo H***O

11.05.2007, 12:51 |
Duris a okorenil ho par obrazkam o kterych vlastne ani nerek nic novyho.
v tehle byvale diskuzi koncim...
ale no tak, jinak tohle nevzniklo jestli je PA lepsi nez autohifi woofer ale co je do AUTA lepsi a budu si dal stat za nazorem ze do auta patri autohifi a na profi techniku PA, proc by to taky jinak vymejseli
nemam slov
billy: máš u mě jedničku z hvězdičkou
Duris: uvedl si ve svých nadávkách a bůhví čem ještě nějakej fakt????
čum co píšeš - to že se ti líbí zvuk neznamená že je přesnej!

11.05.2007, 13:37 |
billy To Duris :)
- ani ne
- debilní nároz zmiňuju jako: "... oslouchejte každý debilní názor, používejte hlavu, svůj přirozený intelekt, zkuste si věci nějak logicky odůvodnit..." tedy jako obecný apel adrsovaný všem čtenářům této stránky,neřím v této větě nic o tom, že někdo konkrétní je debil a že zrovna jeho aparát je na h***o. Pokud tě tedy tato věta oslovila a reaguješ na ní tak jak reaguje, pak by se dalo usuzovat, že máš se skupinou lidí o které píší mnoho společného.
- muzika se samozřejmě ušima poslouchá, od toho ony orgány opravdu jsou, nicméně lidské ucho je orgán velmi nedokonalý. Navíc, jak ty píšeš, jsme každý jiný a proto ničí uši, dokonce ani tvé není možno považovat za ethalon kvality reproduktorové soustavy.
- ja jsem uvedl zamerne eminenci delta 12LF, protoze od kappa pro mam pouze TS parametry, nikoliv frekvencni charakteristiku. Navic ony frekvencni charakteristiky slouzi ctenari napr. k tomu, aby mohl porovnat citlivosti jednotlivych reproduktoru na kmitoctech, ktere ho zajimaji. Predpokladal jsem, ze clovek, ktery tu rozdava odborne rady o kvalitak ruznych repro, v takovem grafu vyzna. Ale asi jsem se zmylil, takze to ted napravim. Zajima-li me, jak silne bude ten ci onen reproduktor hrat na frekvenci napr. 60Hz, neleznu si na vodorovne ose onech 60Hz, prstikem jedu po svislici nahoru az do mista, kte krivka onu svislici protina a v tomto miste jedu vodorovne na svislou osu, kde si prectu hodnotu citlivosti. Takto postupuji u vsech reproduktoru a zjistim, o kolik je ten ci onen reproduktor na danem kmitoctu citlivejsi. Tyto udaje se daji dale pri znamem prikonu prepocist napriklad na akusticky tlak, ktery je jak je mi zanmo predmetem soutezeni na onech srazech. Tedy pokud se nemilim, ze.
- kazda komodita ma opravdu spatne i dobre vyrobky, nic mene PA reproduktory jsou tak uzky profil, ze vyslovene spatne reproduktory se na oficialnim ceskem trhu, tim vylucuji ruzne kopie a cinskej smejd, temr nevyskytuji. Pokud by jsi chtel okruh jeste zuzit, pak ho muzeme zuzit na sortiment firmy prodance, ktera dle meho nazoru v soucasne dobe zastupuje vetsinu kvalitnich vyrobcu
- Kazdy z nas ma nejaky zpusob vyjadrovani, nic mene nelze z nej usuzovat jak je clovek chytry, ci co mel zrovna k obedu. Pokud bych k tomu mel takto pristupovat, pak bych si o tobe musel myslet, ze jsi totalni primitiv .
- take nehodlam pokracovat v nekonstruktivni diskuzi o nicem, na dalsi reakce typu Duris reagovat nebudu. Konstruktivni reakci se vsak nezrikam.

11.05.2007, 13:43 |
billy To Vita:) Delaji to hlavne proto, ze potrebuji z lidi tahat penize. Tak napriklad spolecnost JBL pusobila v oblasti PA radu let a delala jedny z nejlepsich repro na svete. Nyni oblast PA zcela opustila a venuje se autohifi. Proc? Protoze je to sektor, kde vycdlaji mnoooooohem vic penez. Jinak receno: Kolik je na svete lidi co si koupi repro do auta a kolik je na svete lidi, kteri si koupi PA aparaturu? Ve vsem je predevsim ekonomickej aspekt. Ja take nepodnikam proto, abych byl chudej. Treba se pletu a milion cinanu varabi jeden smej za druhym z ciste lasky umeni ci onomu koncovemu zivateli.

11.05.2007, 13:44 |
billy To Crashpc:) Děkuji
billy: Když tak nabízíš poslech - budeš letos na nějakém srazu? nebo eventuelně si dáme někde spicha. Docela by mě to zajímalo, zda mě konečně přesvědčíš o svých tvrzeních a nebo nadále ne.
billy: Jeste k tomu mereni. Ja jen, ze jsem tady nekde cetl, ze ladit muziku podle meraku je hovadina, protoze ne pokazde je plocha krivka to nejlepsi... Taky si nejsem moc jistej, jestli PA repra zvladnou takove klimaticke odchylky jake v aue vznikaji (teplota od cca 80 po -15)
Proste do auta AutoHi-fi a na ozvuceni akci PA...

11.05.2007, 14:15 |
billy To Tuner2:) Ja myslim, ze ano, ale tezko rict kdy. Sama prace, rekonstrukce byt, chalupa atd. Slysel jsem ze jsi byl ted o vikendu 3., to je pro me vyzva :))) Ale ty to ke me nemas tak daleko, kdyz bude trochu casu, tak nemusis cekat na sraz.
To Goldies:) Podle mereni se to opravdu nastavit neda, ale hodne dobre ti to mereni ukaze to co neslysis a kolikrat te i vyvede z omylu. Ucho vazne "blbej" organ. Je cilive na harmonicke kmitocty, navic je smerove atd., takze se ti muze stat, ze ti neco meci na 1KHz, teda alespon ucho ti to rika a ve skutecnosti je to treba na 500Hz, coz by te bez mereni vubec nenapadlo. Kazdopadne rict: zmerime, nastavime a bvude to super je blbost. Navic kazdemu se to libi trochu jinak. Nekomu se dokonce i libi ten chrchel.
Pud by jsi chtel doma amatersky merit, tak to neni zase az takovej problem. Urcite se ti nepovede nakalibrovat stupni tak aby odpovidala skutecnosti, ale prubeh, mysleno frekvencni charakteristiku ti to ukaze obstojne. Staci k tomu obyc elektretovej MIC, napr. MCE2000 (pozor na cinskej smejd), vygenerovanej sweepsine od 20Hz do 20kHz smahnutej na CD a NB se slusnou zvukovkou a nejaky obyc soft, ktery umi spektralni analyzu.
billy: Koukám tamtamy pracují :o) Tak já si na Tebe vezmu číslo od Luboše a někdy Ti brnku a buď budeš mít čas a dáme si někde spicha. Taky mám hodně rozlítáno.

11.05.2007, 14:24 |
billy To Tuner2:) jo to vis, svet je malej :) ... jj, rekni mu

11.05.2007, 14:24 |
billy To Tuner2:) jo to vis, svet je malej :) ... jj, rekni mu, da ti i kytku
billy: Já vím, že jste v kontaktu i se zdanym, jen by jste mě někdy měli pozvat na ty Vaše párty v garáži, abych Vám do toho vnesl trochu konstruktivní kritiky... Kytku? nechápu? :o)

11.05.2007, 14:34 |
billy To Goldie:) Zapomnel jsem odpovedet zda vydrzi klimaticke odchylky. Ano vydrzi, odzkouseno, provereno. Teplotni rozdil neni problem. Vydrzi i vlhko, mlhu, pokud ho nenechas dlouhodobe primo na desti, pak snese dejme tomu odstrikujici kapky deste, nebo i vychlistnute pivo.

11.05.2007, 14:36 |
billy | Upraveno: 2007-05-11 14:37:16
To Tuner2 :) konstruktivni kritika je v pohode, ale neber to nijak zle, ty se se mnou vzdycky chces hadat :( Ja se nerad hadam. Ale treba je to jen muj pocit, treba to jednou prolomime :) Kytka jako ICQ
billy: To v práci nesmíme mít, takže nemám. Hádat? No když tvrdíš něco, co se popírá s tím v co jsem přesvědčený já, tak prostě Ti jen tak nepřitakám jako ovce. PAčka se mě zatím v autě nelíbili nikdy, Aby to hrálo od spoda, tak to potřebude hodně velký objem a to v autě asi těžko budeš vozit. Ano mají super měřené parametry co se týče citlivosti, zatížení impulsivní odezvy atd. ale tím to také končí. Repro se mě musí líbit zvukově, já teda narozdíl od Tebe hudbu poslouchám a nesleduju jí na spektráku :o) a vzhledem k tomu, že jsem měl možnost si už ošahat téměř vše co je u nás dostupné (myslím úplnou špičku v high-endu), tak mám určitou představu, jak konkrétní moje nahrávky mají hrát.

11.05.2007, 15:12 |
billy | Upraveno: 2007-05-11 15:19:44
Ale no tak to ja nerikam, to by jsi me snad i urazil, kdyby jsi se mnou souhlasil jak hloupa ovce. Spis jde o to jakym zpusobem svuj nazor interpretujes. Ale jak jsem rekl, treba mi to tak jen prijde, to tady resit nebudeme, to stejnak nikoho nezajima. Problem je v tom "od spoda". Ja dokazu naladit bednu nizko a nemusim mit nutne velky objem, ale auto jenizke kmitocty prilis male. Mrkni zrovna na 12TBX100, to ma Vas tusim nekde kolem 35dm3 a to je ku*va malo. Optimum je tak tech 50Hz, niz to pro me pozbyva smyslu. Mimochodem vyrobil jsem ted bednu, samozrejme zadnej bsreflex ani bandpass, ale horna, i když ne uplně standartní, ktera hraje od nejakych 25Hz, na 30Hz uz dooost slusne tlaci a na 50Hz ma citlivost 97dB. Troufam si odhadnout, ze vyse uvedene autohifi repro nedosahnou v bedne citlivosti na stejnych frekvencich ani 87dB.
Jo a jeste k te spicce v high-end kategorii. Pokud se budeme bavit o pasmech nad 100Hz, tedy frekvencich uchem jasne definovatelnych, tak pokud tu bude rec o hifi reproduktorech a pouziti v autech nereknu ani pumpicka. Nyni doufam, ze se bavime ciste o basovych reproduktorech.
No me se libi hudba spis z PA reproduktoru....
billy: kde ze to bydlis? zajmal by me ten poslech... a ten reprak ma vazne dobry parametry...

11.05.2007, 15:35 |
billy | Upraveno: 2007-05-11 15:45:06
To Crashpc :) Jo, samozrejme, kazdemuz se libi neco jineho, ale neni to duvod k tomu, aby nekdo rikal PA jsou sra*ky, v aute to nelze pouzit atd., kdyz to neni pravda. Musi se to proste umet. Jedinej duvod proc je zvuk z autoHIFI repro libivejsi je prave to, ze jsou na gume. Maji velke xmax, samozrejme i zkresleni a malou citlivost, ale tim padem hrajou cca do 100Hz nektere i mene a proto v rukou laiku hraji lepe. Proste se "sami zariznou" a nehuceji, ale pokud nekdo zarizne slusnej PA dejme tomu na 50/63Hz 18dB/okt., tak mu taky hucet nebude a na nizkych kmitoctech bude hrat tak jak mu naladi basreflex. Ostatne to jakej je frekvenci rozdil mezi PA a autohifi je patrne prave z uvedenych grafu. Dokonce si troufnu rict, ze napr. 12TBX100 do 200Hz ma naprosoto vyrovnanou charakteristiku, coz se o statnich z rady autohifi rict neda. A pokud by se mezi autohifi reproduktory nasla sestava, ktera bude od 200Hz hrat takto vyrovnane a takhle citlive, pak by z toho byla dost dobra sestava.
Lokalita je Plzen, popripade Rokycany ci Rokycany smer Hradek u Rokycan, Mirosov
billy: a pusobis jeste nekde jinde na nejakym foru atd? rad bych obcas s nekym vzdelanejsim s nadhledem obcas o takovejchhle vecech pokecal.

11.05.2007, 16:36 |
billy To Crashpc:) v soucasne dobe temer vubec, ani zde vetsinou ne, jen kdyz me neco extremne nastve. Nemam na prispevky moc cas. Kazdopadne, jestli si chces se mnou vymenit nejakej nazor, pak muzes pres kytku, to je takove operatibilnejsi, nebo mailem, nevidim v tom problem. Mail je v profilu ICQ je 259-331-453, je tam authorizace, takze si pozadej, mozna i snejakou zpravou, nezname nepovoluji.
billy: OK to beru. Ve spoustě věcí máš pravdu, v něčem se asi neschodnem, každopádně to chci slyšet, takže se někdy stavím.
Tweety: tak už víš co do plata ))
no nevim ja sem z toho vseho mimo chcete me teda rict ze kdyz dam ty PA do auta tak me to bude hrat lip nez ted nebo jak to je vlastne

11.05.2007, 18:45 |
Tomak | Upraveno: 2007-05-11 18:46:01
to je lepší téma než KAPACITÁTORY... :o)))
kapacitatory, to je uplne jina kapitola, to je opravdu o nicem.....
vinzek: to nevime, podle toho co se vic libi tvymu uchu. rozhodne to ale bude vic "hrat" i ty basy, nez hucet a dunet....
de o to zte vetsinou tu lidi debatili o max SPL a vy ste rikali ze reprak s vetsi citlivosti bude lepsi takze kdyz mam 2x sonik 15 ktere natlacil 145,6 tak ve stejnem aute stejnou bednou zesem a vsim okolo bych teoreticky mel natlacit z PA vic nebo sem tu debatu nepobral vlastne na PA by me stacilo mene vykonu
nejde me o to co ce ucho de o to co natlacim na Db

11.05.2007, 22:28 |
petis vinzek: už jsem měl cukání tu jednu 30ku koupit. A v Mýtě to zkusit:-)

11.05.2007, 22:56 |
billy To vinzek fa:) Pokud pouzijes PA reproduktor a jde ti o tlak, tak samozrejme natlacis se stejnym prikonem podstatne vic, nez s hifakem. Navic pokud soutezis na dB dragu, kde si myslim volis frekvenci, ktera ti nejvice vyhovuje a to asi az do 125Hz (pokud je to jinak, opravte, nemam nastudovane), tak zadne hifi nema sanci. Pro PA neni problem dosahnout na teto frekvenci citlivosti 92dB SPL, co je cca o 10dB a vyssi citlivost, ktera ti na akustickem tlaku udela podstatnej rozdil. A to nemluvim o tom, ze kdyz PA zavres do horny, tak na 125Hz dosahnes citlivosti kolem 103dB, coz ti pri 1000W udela tusim neco kolem 132dB SPL. A to je to jeden 12" repro. Uvedený akustický tlak je samozrejme neprepocitany, tedy na volnem prostranstvi ve vzdalenosti 1m. V aute tento tlak vyrazne naroste. Otazkou ovsem je, zda pouzivane pristroje meri spravne a zda jsou vubec nejakym zpusobem kalibrovane. Kdyz jsem se o toto zajimal, nikde jsem nenasel zadne informace. Kdyz jsem hledal merici mikrofon, ktery by zvladl merit 140dB SPL, nasel jsem jen jeden co umel asi 142dB SPL a stal v prepoctu pres 100 000,-.
Petis ja premejslel o dvou 15 a bily na db max 80hz ja to natlacil zhruba na 60hz tam se tedy pa necape a je tudiz pro autohifi instalaci k nicemu aspon z meho hlediska
V jisté, přesně pro tento účel dělané ozvučnici by se čapalo, a to tak že velmi. Transmission-line se to mám dojem jmenuje, ale to už je třeba ukrutně počítat. Jde o to že prostor za membránou nedovolí odporem vzduchu její pohyb. Vzduch je tam tlačen sice v malém množství ale ukrutnou silou což spolu s dobrým tvarem ozvučnice udělá stejnou práci jako velký rozkmit membrány. Stačí tedy reproduktor s velkým příkonem a velmi silným pohonem membrány, a na 80Hz není problém natlačit to samé jako s hifíkem. Takovýhle konstrukce jsou už ale dost náročné. jak na výpočet, tak konstrukčně.
Ja ale mluvil o stavajici bedne nic se nepocitalo dala se bedna na rozmer kufru a bylo takze kdyz vyndam Soniky a dam tam ty vase pa tak to udela co asi nic moc ? Rekl bych ze pri tom co nakladam sonikum by ty vase papiraky pravda i kdyz kvalitni na ozvuceni treba namesti presto by sli do kopru magnet rezervou membrana strechou
tak to je zas o necem jinym - vhodna ozvucnice. pokud by se vzala klasicka ozvucnice a vhodna svym objemem, tak by nebyl zadny problem. Ten papir to normalne vydrzi, akorat na nejakejch 30Hz by to asi nemelo moc velkej akustickej tlak. do horny by hyfik taky nesel....
hehe tak neco doporucte ve slusny cenovy relaci 2x12" a v myte to odpalim uz me ta diskuze vazne nebavi
vinzek: zůstaň u hifíku......

12.05.2007, 13:46 |
petis Řeknu to takhle. Nevěřím tomu že by PA repro na dB dragu natlačilo víc než äuto repro. Možná natom bude podobně možná to dá kolem 140dB ale určitě to nedá 150dB +. Kdyby to tak bylo používali by to všichni ve světě na dB Dragu. Ale nepoužívaj takže to o něčem svědčí.
Tím nechci ale snižovat uroven PA repro. určitě nebudou v autě špatný a do určitý míry třeba na dB Dragu srovnatelný, ale ne lepší.
Tečka.

12.05.2007, 13:47 |
petis Tweety_xx: omlouvám se za OT.
petis: žádná tečka... víš proč? protože žádná normální "soukromá fyzická osoba" nemá na to udělat si do auta pořádnou aparaturu. A žádnej z výrobců PA reproduktorů nemá zájem na tom aby jim na dbdragu vyhrávali repráky v autech, to dělaj jen hifíci co si namastěj kapsy, a sponzorujou tak hodně jedinců. 150db+ s hornama v autě to uplně normálně dá, akorát ne na nějakejch nízkejch frekvencích. až mě zainvestuješ 100 000kč, seženu takovou hudbu že to auto vážne mechanicky nevydrží :D

12.05.2007, 15:35 |
petis Je to tečka a víš proč? ukaž mi jednu 30ku PA repro co dá v autě 158dB?
Já mám ted v Autě jednu 30ku a pouštím 2,5kW ( to mám změřeno takže žádnej blud výrobce) a dělá to 152,7dB. Takže vím co obnáší ladění bedny oproti autu.
Prostě nevěřím tomu že to v autě udělá 150dB+, když se to bude stavět podle pravidel.
Jak víš že to stěma hornama v autě normálně dá? máš to změřeno?
Ne, nemám to změřeno. spíš mě zajmá čím to máš ty změřeno... Je to jednoduchý - plocha membrány + velikost rozkmitu (přesně řízený membrány) dají výkon podle frekvence. Takže jsme zas u té frekvence. ale to je teď jedno kolik. Nevím jaký používáš reproduktory a tak ti nemůžu říct že PA je lepší protože... a přitom vzhledem k tvýmu repráku ne. nemůžu ti ani říct, že udělá 150db+ na nějakejch testech s určitejma pravidlama protože to nevim. nikdy jsem PA reproduktor za účelem dbdragu v autě neprovozoval ani nikoho jsem neviděl (já sem toho vůbec až tak moc neviděl), a tak ti neřeknu co to udělá v autě oproti volnýmu prostranství. řeknu to takhle: PA reproduktory někdy mívaj xmax +-1cm. Pokud dobře myslim a počítám, rozkmit +-4cm by byl o 6db víc. Pokud by tedy nějaký autohifi reprák hrál frekvenci 80Hz s výchylkou +-4cm a tlak by byl 156db, tak si PA reproduktor se 150db určitě poradí. asi tak, s tim že z hifíku při normální hudbě uslyšíš "hřmot a zemětřesení", zato z PA repráku budeš pravidelně dostávat "fošnou přes hlavu" - dost to nutí mrkat :-)

12.05.2007, 16:44 |
petis Píšeš tohle
''150db+ s hornama v autě to uplně normálně dá, akorát ne na nějakejch nízkejch frekvencích''
Takže ztoho jsem pochjopil že jsi otom absolutně přesvědčenej. Ale v druhým příspěvku už ale píšeš něco jinýho.
Mám to změřeno oficialním měřákem co se používá pro dB Drag po celým světe.
Podle toho jak píšeš, to máš moc krásně zpočítaný otom žádná, ale praxe je uplně jinde.

12.05.2007, 17:29 |
Crashpc | Upraveno: 2007-05-12 17:31:04
nevim co se ti nezdá. 150db v autě rozhodně dá, ale neřeknu ti jak hluboko si těch 150db udrží, proto tak váhám. v autě prostě nemám žádnou zkušenost s maximálníma výkonama, a jak moc to zvedne výslednej akustickej tlak. Praxe je uplně jinde - ano, venku :-) rozhodně se ale nemusím bát že by PA reproduktor někde selhal. membrána je dost pevná, pohon je dost silný (ve stejné cenové relaci povětšinou silnější než u autohifi repro) a tak jediné slabé místo je lineární výchylka spolu s rezonančním kmitočtem... Respektive tim mířim do shledání, že 12" PA reproduktor bude při výchylce membrány "X" téměř vždy hrát přesněji nebo dokonce silněji než hifík ve stejné cenové relaci s tou samou výchylkou...

12.05.2007, 18:25 |
petis Ale ted už dotoho pleteš uplně něco jinýho. ted porovnáváš parametrově stejný repro.
Já mířím ktomu že píšeš že prostě PA repro je vhodnější na tlak(dB Drag), A já ti říkám že do určitý hranice možná jo, ale ne na 150dB.
já měřím na 72Hz. takže o nějaký nízký frekvence nemusíš mít strach.
Jestli myslíš že postavit něco do auta aby to fakt na tom měřáku něco ukázalo, tak je mi tě líto. ono bys potřeboval na tu soutěž přijít a něco tam předvest. Možná by jsi pak změnil názor.
S PA reproduktorem dosáhneš větší maximální tlak, a je tedy vhodnější. to je velmi ošemetná věta, tak si jí dobře přečti, ale je to pravda. Na db dragu ale PA reproduktor opravdu vyhrát nemusí. Mají tam mnoho podmínek a parametrů, a hlavně jde o to že ty bys to nejspíš nacpal do normální ozvučnice - closed/bassreflex a tam opravdu PA asi prohraje. Takže pro tebe bude výhodnější hifík.

12.05.2007, 18:54 |
petis už se musím opravdu jen smát.
nesnaž se to svest na pravidla dB dragu. dal jsem jasný podmínky. jedna 30ka v bedně v kufru. Pořád mi chceš tvrdit že to těch 150dB udělá?
Ukaž mi nějakej obrázek ozvučnice ve který by to mělo tlačit.
Třeba tu horhu ja nevím co je to.
bohužel, nenašel se žádnej magor, co by stavěl hornu přímo pro dbdragy a nevyhazoval prachy do vzduchu, ale jen na kvalitní přednes s rovnou charkou. Tady máš odkaz (sice ne 12") ale vzorový horny
[ Link ] s tim že má opravdu vyrovnanou charku 50-200Hz. určitě by se dal udělat paskvil se špicí na 80Hz s citlivostí 110-115db/W na volnym prostranství, a věřim že by to v autě 150db natlačilo.

12.05.2007, 21:32 |
Duris billy: nedavno jsem jel kupovat do mirosova naky bedny... neprodaval si nahodu neco na hudebnim bazaru???
Crashpc
koukam hm zajimaci takze nevim kdyz to nekdo zvladne do kufru auta udelat v takove velikosti abys nebyl nad okna ani pred zadni sedacky a da to 150db+ tak ma u me 1 cenu venku to bude mazec ale v aute nevim

12.05.2007, 21:54 |
petis jako Vinzek.
Vem si že když teda tohle dáš do auta, tak už je to jakoby se stěnou podle pravidel, a zam ty hodnoty lezou s Autoreprama přes 160dB, takže těch 150 to udělat muže ale pořád je to vporovnání málo.
navic nekde se tu psalo ze ten PA to v tom aute prezije mozna vydrzi venku az dost ale predstav si co ti to udela v tom aute pri tom tlaku ja si myslim ze se pri poradnym nabuzeni omota ta membrana z papiru kolem magnetu preci jen hifi repro do auta je na to uspusobene a presto obcas neco uleti
vinzek+petis: však ona by se ta horna dala nějak upravit :-)
petis: problém je že doteď ani jeden nevíme, jakej je akustickej rozdíl mezi měřením venku a v autě.. někdo by mohl takový měření uskutečnit. pak by se poodkryl kus pravdy. až postavím svůj sub, určitě k někomu na měření zajedu.

12.05.2007, 22:15 |
petis Přesně tak, dokud to není změřený jsou to všechno jen dohady, vtom se shodnem.
jj.
jinak:
[ Link ] =
škoda že to neměřili na nějaký přesný frekvenci....

12.05.2007, 23:02 |
billy to vinzek_fa:) 80Hz ani 60Hz není pro PA problem, nevim proc by mel byt, takze ti garantuju, ze napr. 12TBX100 pohraje toho sonika a to klidne i na 60Hz. Pokud jde o mechanickou vydrz, tak se hifi nemuze s PA rovnat, urcite ne sonic, vazne. Jestli si myslis, ze ano, zcela vazne tady prohlasuji ti navrhuji privez sonika, ja dodam 12TBX100, postavime je na jeden vecer na nejaky konzert, ci disko trisco, pustime do nich naprosto to same a uvidime, který z nich prezije. S tvym prispevkem „Ja ale mluvil o stavajici bedne nic se nepocitalo dala se bedna na rozmer kufru a bylo takze kdyz vyndam Soniky a dam tam ty vase pa tak to udela co asi nic moc?“ si to nemyslel vazen, ze ne? Protože jestli ano, pak … Probuh, bedna se pocita dle repro a ne ze se postavi podle kufru a pak se do ni osadi nejakej repro.
to vita_megane:) co je slusna cenova relace? Třeba 12TBX100 za cca 5000,- Co znamena … v myte to odpalim…?
to petis:) myslis si ze s jednim repro se da natlačit 150dB SPL? Abys s reproduktorem o citlivosti 90dB natlačil 150dB SPL, tak by jsi potreboval prikon 1 000 000W. Zkus si to pocitat. Je to vazne tak. PA bude pokud jde o akusticky tlak lepsi a jedno, jesli na dB drahu nebo na cokoliv jinem. Samozrejme za predpkladu, ze to co na těchto soutezich meri jsou opravdu dB SPL, viz prispevek vyse.
to petis:) 152,7??? :)))))))))))))))) No tak to urcite :)))))))))))))))))))))))))) A se zesilovacem který ma 2,5kW :))))))))))))))))))) No tak to je slusnej prispevek. To tam mas ještě nekde schovanej malej Temelín, ne? Pokud ti tohle cislo mereni ukazuje, tak ver, ze není spravne! Je to proste fyzikálně nemozne!!!! Asi nemá cenu se dohadovat o nějakých cislech, protože ja se bavim od dB SPL, zatím co ty od dB DBREK a to ocividne jiné jednotky.
to Duris:) Ja ne, ale mozna kolega, inicialy JM, cas od casu se neceho zbavuje, nic méně většinu si bere takova particka technaru. Par jich znam, takze se konec koncu mozna zname.
to vinzek fa:) tak tady mas hornu,
[ Link ] která se do komika vejde za zadni sedacky, bude osazena 1×12“ a bude mit citlivost 103dB, tedy SPL peak při 1000W nekde kolem 133dB SPL. Mam ji doma, mam k tomu i repro, není zesilovac.
to vizek fa:) PA je mechanicky uspusobene tak ze vydrzi. Dokonce se muzeme vsadit, ze beznej hifak v takove hrone do hodiny znicim. PA nikoliv.
billy
vypocty a prakse je uplne neco jineho kdyz sem pocital bednu presne na SW tak sem nameril 136db pak se udelala bedna proti vsem zakonum a velicinam a ukazalo to 140 tak nevim cece papir je krasnej to ti spocitam taky ale v tom aute sou tak trosku i spetny tlaky se kterema papir a udaje u repra nepocitaj a venku ten tlak leti do prostoru v tom malem auticku si predstav papir co udela
navic kdyz pises ze PA vydrzi vic tak je to blbost dej ho do bedny pak do auta pust do nej freqenci a dej mu poradne zahulit a mas ho tak na 10min kdyz to snbese tak je to pan reprak na hudbu kde mas obcas bas me ty soniky hrajo dva dny v kuse na sraze a jak sem psal ziveny sou GZPA1,6000 takze ze by neco sonik nezvlad neverim
vinzek: no zrovna PAčku se vůbec nebojim přiložit pod kotlem :-) větší účinnost, menší proudy, zatižitelnost... všechno pro něj "hraje" - pokud je ve správný ozvučnici...

13.05.2007, 09:10 |
petis | Upraveno: 2007-05-13 09:13:29
billy : Asi ti uniká smysl týhle dyskuze. Já se snažím porovnat PA repro a Auto repro za stejných podmínek. A nato měřák co se používá na dB Drag naprosto postačuje. Nebo si myslíš že Auto repro na něm prostě naměří víc a PA mín, jenom proto ži to tak páni co prodavaj autorepro chcou?
Jsi zaslepenej číslama a TS parametrama. Realita je jinde.
petis: ne. nechce se mi moc mluvit za billiho protože to není slušné, ale chtěl tim říct že ty měřáky na db dragu jsou nějaké čudné, a že by s PA reproduktorem taky naměřil 150db :-) přestože ví že by 150 v reálu nemohl dát. už ti to psal jednou. reproduktor s citlivostí řekněme 90db potřebuje na 150db asi 1 000 000 Wattů. pokud myslíš že to v autě hodí rozdíl 20db (nevěřim) tak je to furt 10 000W. NĚCO JE ŠPATNĚ....

13.05.2007, 10:00 |
billy to petis :) Pojd prosim diskutovat vecne a ne o tom komu unika smysl diskuze. Opakuji, ze jestli jsou pro tebe stejne podminky to ze mas bednu a v ni vymenis repro jen tak a pak reknes temhle repro hraje lepe, tak jsi blazen. Takto zjistis leda ze ten ci onen reproduktor hraje te konkretni jedne bedne lepe, nikoliv ze ten co hraje lepe v te bedne je lepsi. JA TVRDIM, ZE NALADENA PA BEDNA NATLACI VIC NEZ NALADENA HIFI BEDNA. Saozrejme za stejnych podminek, prostor, prikon, zdroj, merici pristroj atd. O tom, že "...že Auto repro na něm prostě naměří víc a PA mín, jenom proto ži to tak páni co prodavaj autorepro chcou..." jsem neřekl ani slovo, ja jsem řekl, že měření typu dB drag neodpovidá realitě a že jejich dB neni dB SPL tak jak je definovan, ale uplne jina jednotka.
Nic naplat hoši. Vám pomůže pouze přímé srovnání. Takhle se můžete přít do roztrhání těla :o)

13.05.2007, 10:09 |
petis Ale pro porovnání to stačí. nebo myslíš že ne?
A to měří klidně hrušky na stromě, ale čísla jsou jasný. Jsou to stejný podmínky a hotovo.
Nehádal bych se kdyby se to mělo měřit každej na jiným měřáku.
Když vezmu stejnou cenovou relaci možná máš pravdu otom se nehádám.
Ale spíš mi šlo oto že Crashpc napsal že když ted vyměním repro bude to tlačit víc nebo stejně. A stím prostě nesouhlasím.

13.05.2007, 10:13 |
petis rossi.x : přesně tak dokud nebude přímé srovnání, všechno jsou to jen dohady.

13.05.2007, 10:26 |
billy to petis:) vazne nestaci, mozna kdyby jsi hledal dva reproduktory z oblasti pa a hifi s obdobnymi prametry, pak priblizne ano, ale vzit proste repro jen tak podle prumeru diry nejde. Hodnotit dle cenove relace se da vazne tezko, protoze PAcko konci nekde kolem 20000,- a to uz je vazne delo. Autohifi jsou asi podstatne drazzsi a to je to co mi priserne vadi. Uvedu priklad Magnat Agressor 6000i cena 46000,- a je to smejd uplne nepredstavitelnej, proti tomu PD 2450, taktez 24" (parametry a popis zde:
[ Link ] ) za 23000,-. Take si vsimni, ze onen agrsor jiz neni zavesen na gume a membrana je jak se rika papir a co jsem mel moznost videt o dost hroznej papir. No a proc myslis, ze tomu tak je? Protoze kdyby byl na gume, tak ho neudrzi ve stredu, budou muset mit vetsi mezeru v jadre a tedy citlivost nekde kolem 60dB. No a ta papirova membrana proto, ze polypropylen, ci jine materialy jsou moc tezke, takze kdyby ho pouzili pro takto velky repro, tak se pri tech 500W co mu pisou ani nehne.
Jo tak jak to crashpc myslel netusim, ale podle toho co tady pise se domnivam, ze predpokladal zmenu bedny.
hodte me nekdo odkaz na nejake PA prosim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

13.05.2007, 10:43 |
petis Stím souhlasím. Ale srovnání bylo opravdu myšleno tak že když se vezme PA repro bude tlačit víc. O změně bedny nebyla řeč, ale možná si to crashpc myslel, nevím.
Měřák dB Drag jsem myslel použít jako orientační měřidlo pro porovnání hodnot.
Třeba to video co jsem dal Crashpc. tohle je jen lákadlo pro lidi že je to velký a těžký ale tím to taky končí.
Já mám repro který má citlivost 92,6dB a nemám duvot Rockford Fosgate nevěřit. A byl daleko levnější než tebou zmíněnej Magnat, o kterým si myslím své.
K horně. ona je to vlastně Bandpass bedna, jestli se nemýlím, v tý dokáže zatlačit brutálně i auto repro:-)

13.05.2007, 10:46 |
Crashpc | Upraveno: 2007-05-13 10:54:39
já sem nic o stejné ozvučnici netvrdil. pokud ano, tak mi něco ulítlo v zápalu bitky :D
vinzek:
[ Link ] petis: v tom je ten problém - výrobci používaj dost drahý a kalibrovaný měřáky, a měřej za přesnejch norem. dbdrag? dají tam nějakej měřák, nikdo od toho ti neukáže žádný papíry, právoplatný certifikáty a kalibraci, měří se "několik cm" od čelního skla, v každym autě (každý auto uplně jiný) jinak a chceš tvrdit jak jsou ty db dragový měřáky a měření strašně přesná míra?
//edit: s tou bednou sem to myslel "pro každej reprák správná bedna", nikoli čistá výměna.
petis: no, je to takovej "hardwarovej bandpass" bez použití basreflexu.... No zrovna v takový horně by se docela lámal chleba, protože tam se maximálně projeví čistá pohybová síla, nehledě moc na plochu membrány. A PA reproduktory s rozumně měkkym závěsem, standartně lehkou membránou a vysokym Bl kolem 25-30 by moc konkurenci neměly...

13.05.2007, 10:50 |
petis to opravdu nechci. Tam jde spíš oto že vysledky jsou z celýho sveta porovnatelný. A pro porovnání v autě PA vs. auto repro to stačí.
Ale o přesnosti tu není řeč. Jde tu o porovnání.
Měřák je asi 1cm od čelního skla a umístnění je taky z ohledněn měrkou.není to tak že se někam dá.
nojo, ale jeden cm od předního skla je dost blbý měření - neobjektivní - u každýho auta ten samej měřák s těma samejma reprákama naměří něco jinýho.... někdo nechává otevřený okýnka, někdo ne, prostě máš miliony možností jak měření ovlivnit. ale na volnym prostranství, vždy 1m od repráku to bude pořád stejný.

13.05.2007, 11:02 |
petis okýnka jsou zavřený. A nikdo neříká že se to nemuže odměřit ve stejným autě na stejným zesíku, baterce rádiu.
Takže měření bude srovnatelný.
kde seženeš takovou aparaturu? na mym zesiku 120W :-D bude jednoznačně hlasitější PA...
pa v aute 120w hlasitejsi hm?

13.05.2007, 13:43 |
billy vizek fa:)
repro napriklad: BC -
[ Link ] , PD - www.precisiondevices.co.uk, RCF -
[ Link ] , ceny k tomu na
[ Link ] to petis:) horna rozhodne neni bandpass. Horba funguje jako na principu prevodu tlaku pro cez vyuziva exponencialni rozsirovani usti do ktereho reproduktor hraje. Nejako tlampace nebo megafony. Napr v tlampaci na vesnici je repro 5W a rve to jako krava. A vo vo vo vo vo tom to je. Pro SW samozrejme potrebujes tu tlampu podstatne vetsi, porotze to ma reprodukovat nizzsy kmitocty. Jinak Rockford Fosgate patri k tem lepsim vyrobcum, nic mene citlivost udavaji jako 2,83V/1m a ne 1W/1m, coz je trochu rozdil. Samozrejme k horsimu.
to petis:) problmatiku presnosti a nepresnosti mereni rozebirat nebudu, nema to smysl. Pokud budeme dB drag vnimat jako pomerove mereni, pak je tu jeste problem vnejsich vlivu. Tzn. Stejne auto, stejna instalace, stejny signal, ale pozor, hlavne stejny prikon do reproduktoru, tedy aby do reproduktoru pri jmenovite impedanci sel stejny prikon. Tezko tady nekdo s hifistu ma zesik, ktery da 1000W RMS@8Ohm. Ne ze by byl problem to vyrobit, na to staci zmenit pomer na trafu v menici a prizpusobit spinaci prvky, ale je to prilis drahe a nikdo by to nezaplatil. Ted nekdo muze oponovat ze je tedy blbost koupit PA, kdyz ho nenakrmim, ale repro se daji slozit treba paralelne a pri 4 ohmech jsou z toho 2 a pak na to ty komercne prodavane svarecky staci.
ano, při nízkejch výkonech je to nad slunce jasný. výchylka +-5mm klíďo stačí, a citlivost je téměř vždy vyšší, takže už od nějakejch 50Hz bejvá z PA reproduktoru větší rachot než z hifíka (obecně řečeno - když se postaví vedle sebe hroznej PA v hrozný ozvučnici a suprovej hifík ve vhodný ozvučnici, je jasný že hifík dá víc)
To je jeden ze dvou důvodů proč si ho dávám do auta - nemusím ho krmit 500W drahým zesem, ale 100W tintítkem..

13.05.2007, 13:57 |
petis Billy: Myslím že ta citlivost bude ve 1W/1m, myslím že je to natolik seriozní značka že by neudavala blud 2,83V/1m.
Samozřejmě impedance mi taky došla že by musela být stejná.
Ale zase se musím vrátit ktomu co psal Crashpc. A to že když vymením repro i s boxem bude to tlačit víc na stejným zesíku což musíš uznat že je mesmysl. protože rozdíl ve výkonu v 8ohmech a v 1ohmu co mám ted je docela zásadní.
1000W na 8 ohmu by možná nebyl problem:-)))))))

13.05.2007, 14:10 |
billy to petis:) no nevim, na webu jednotku nemaji a opravdu vetsina vyrobcu to tak udava. Znova rikam, ze netusim jak to crashpc myslel. Srovnavat 8 a 1 Ohm opravdu nelze. 1000W@8Ohm by nebyl problem? Ikdyz JBL (vyrabi pro ne crown, coz je spickovej vyrobc PA zesilovacu, to jen tak mimochodem) dela A6000GTi, ten by to asi zvadl.

13.05.2007, 14:40 |
petis Mám DD Z1. To myslím není špatnej zesík, a když jsou dva v linku radost se tím násobí:-))
Proto píšu že by možná nebyl problem protože druhej kus zatím nemám:-)

13.05.2007, 14:42 |
petis
Proč by to byl nesmysl??? bude uplně normálně tlačit víc :-D
na impedanci přece nezáleží výkon - 1000W na 1Ohm a 1000W na 8Ohm je to samý, akorát že je tam jinej poměr napětí a proudu.
Pokud dáš na zesík 1Ohm reprák, a zesík do něj odevzdá 1000W, tak při 2Ohmech to nebude 500. bude to o dost víc, možná blížící se taky k tisícovce.
Opakuji že počítám s tim že jsem myslel i výměnu ozvučnice.
Crashpc
tak to nebude na 2Ohm to bude min nez 1000w
ano, dyť jsem netvrdil že ne.... ale když to bude 850, tak vzhledem k citlivosti PAčka to bude jen pár drobnejch...
tam taky nende jen o tu citlivos to je jen jeden z mnoha vedlejsich veci o ktere tam jde nerikej me ze repro z citlivosti 90db je o moc horsi nez nejakejch 105db treba
no při porovnání akustickýho výkonu ano. zatím co jeden ti dělá při 100W 110db, druhej ti dělá 125. respektive aby ten lepší dal 120db , potřebuje na to necelejch 40 wattů, ale ten 90db na to potřebuje kolem 1000W....

14.05.2007, 08:31 |
billy to vinzek fa:) s tou citlivosti je to tak: kazdy prirustek citlivosti o 10 dB znamena snizeni prikonu 10×. Jinymy slovy: kdyz chces dosahnout stejneho akustickeho tlaku s dvemi reproduktory jejihz citlivost se lisi o 10dB, potrebujes na ten mene citlivej 10× vice prikonu. A ted konkretneji
ZADANI: Mas dva repro, jeden ma citlivost 90dB, druhy 100dB, mas dosahnout akustickeho tlaku 100dB SPL ve vzdalenosti 1m. Jaky prikon pro ktery pouzijes?
RESENI:
- Pro reproduktor o citlivosti 100dB pouziji k dosazeni akustickeho tlaku 100dB SPL ve vzdálenosti 1m zesilovac o vikonu 1W.
- Pro reproduktor o citlivosti 90dB pouziji k dosazeni akustickeho tlaku 100dB SPL ve vzdálenosti 1m zesilovac o vikonu 10W.
A ted samostatna prace :) Jaky vykon zesilovace budes potrebovat pro reproduktor s citlivosti 80dB, tak aby ve vzdalenosti 1m vytvoriul akusticky tlak 100dB SPL?

14.05.2007, 08:37 |
billy Tady jsem pro vsechny ktere zajima realita vytvoril graf zavislosti

no jo ale ve vzdalenosti jeden metr budes mit jakou freqenci

14.05.2007, 12:38 |
billy ??? Nehcapu tvuj dotaz? Tohle plati pro cele pasmo, je tedy uplne jedno o jakou frekvenci jde. Proste kdyz bude mit repro napr na 50Hz citlicost 90dB a ten druhej 100dB, tak do toho s 90dB musis cpat 10× tolik aby hral stejne jako zen s citlivosti 100dB. To same plati pro frekvenci 51, 52, 53, ... 60 ... 70 .. prostre jakoukoliv. K tomu aby jsi zjistil jakou citlivost ma ten ci onen reproduktor na te ci one frakvenci slouzi frekvenci charakteristika. To jsou ty grafy co jsem vkladal tusim ze v prvnim prispevku.
jenze kazda frekvence ma jinou vlnovou delku treba u 50hz tech 100db nameris treba na 5m a u 70hz uz to budou metry 2 cim vyssi freqence tim je kratsi vlnova delka to je realita ne graf

14.05.2007, 14:22 |
Kotva Ale vlnova delka nevypovida nic o akustickym tlaku v zavislosti na vzdalenosti, o tom vypovida citlivost daneho repraku na urcite frekvenci jak uz psali jini....
Co by mohlo mereni ovlivnit je smerovost reproduktoru, ale merime 1W/1m ve volnem prostoru v pomyslne vyzarovaci ose repro a ne nekde 20m mimo ni.
Kotva
ne tu jela debata o mereni db v aute kolik s cim natlacis a ze PA repro s vetsi citlivosti da vic
v tom aute mas totiz tak moc prvku ktere musis trefit abys neco nameril ze sem z toho janek a tlacim porad hoooo

14.05.2007, 14:28 |
Tuner#2 | Upraveno: 2007-05-14 14:29:22
billy: Pokud bude stejný auto, stejnej zesík, a porovnáš jenom dvě různý bedny (jedna třeba s tím Sonicem v bassreflexu a druhá zvukovod s PA), tak je přece jedno, kolik to ukáže, ale zas to bude měřit stejný jeden mikrofon. To že ta hodnota nemá s trvalým akustickým tlakem nic spoječného už je věc druhá, ale budeš to porovnávat na stejném zařízení. Tohle srovnání by mě zajímalo, druhý fakt je ten, že než tlak mě spíš zajímá jak to hraje, takže poslech určitě někdy využiju. Už mám číslo, tak se ozvu.
kusi postavte nekdo tu pa bednu auto zes vse propujcim k testu mam v kufru 2x sonik 15 rozmer musi byt cca sirka 900veska cca 400 hloubka cca500mm jeste presne zmerim a pak to sem dopisu a muzem to zkusit udelete jen bednu na 2 15" hieny

14.05.2007, 14:46 |
Kotva Ja vim o cem se tu bavite, cetl jsem to :o)
Ale ty tomu stale neveris...
Ted presne nevim jestli je potreba 10x vic vykonu na 10dB nebo 1x vic na 3dB navyseni akustickeho tlaku, ale zanedbatelny vykon to rozhodne neni.
Cili kdyz budes chtit natlacit dejme tomu 120dB s 88dB 1W/1m reproduktorem (nebudem se ted bavit na jake frekvenci, mereno ve volnem prostoru), budes potrebovat 2048W
Naproti tomu s reproduktorem s citlivosti 98dB 1W/1m natlacis tech 120dB pouze s vykonem zesu 128W
To ze ti kabina auta k jednomu ci druhemu pripadu prida 20dB je uz zavadejici, neb zalezi na umisteni bedny v kabine, smeru vyzarovani reproduktoru, ruznych odrazech, velikosti kabiny atd.
A pustit nekterou z beden ktere se pouzivaji na stages napr. na Czektechu a jinych obrich open-air akcich v aute, vazne bych pochyboval o tom, ze se to auto nerozpadne :o)
o tom nepochybuj tahle bedna v aute neudela vubes nic
navic sem mel raptora ktere ma citlivost 87db a vita kdysi tlacil s jednim sonikem ktere ma 85 db mel sem silnejsi zes a presto nizsi spl tak v cem to tedy vezi

14.05.2007, 14:56 |
Kotva Myslim basovy horn, billy uz tu myslim par takovych kostrukci uvedl, vazne myslis , ze by to nic neudelalo? Ty PA repraky maji o dost vyssi citlivost a s pouzitim te horn bedny se jeho cilivost jeste o dost zvysi...

14.05.2007, 15:03 |
Kotva A tusim, ze uz jsem tu kdysi na foru cetl, ze organizatori techto akci, SPL a EMMA primo dovoluji nebo zakazuji, jake systemi se smi ci nesmi pouzivat. A PA reproduktory tam myslim byly zakazane.
Nebo tam muzes soutezit s jakymkoli repro?
nevim o nicem ze bys nemohl s necim soutezit uz sem na soutezi PA repro zahledl a byl to absolutni propadak reprak prez cele auto a nejakych 136 db coz je absolutne malo

14.05.2007, 15:52 |
Kotva | Upraveno: 2007-05-14 15:57:58
"navic sem mel raptora ktere ma citlivost 87db a vita kdysi tlacil s jednim sonikem ktere ma 85 db mel sem silnejsi zes a presto nizsi spl tak v cem to tedy vezi"
Vezi to mozna prave v tom osemetnem prostoru v aute, na frekvenci... Treba kdyby jste je vyndali ven a zmerili je tak jak se obycejne meri, dal bys vic nez on, kdo vi..
Jeste k te bedne, to musi mit presne ty rozmery jak jsi psal? 2 reproduktory? Je nejake omezeni v konstrukci? BP, BR, Closed, Horn?
Technicky nejtezsi asi bude najit spravnou frekvenci te jiste kabiny, nektere frekvence v ni budou potlaceny a jine zesileny. Pak uz jen postavit bednu s peakem prave na one nejsilnejsi frekvenci. Teoreticky...

14.05.2007, 15:58 |
Kotva Druha vec je, ze absolutne postradam smysl techto systemu, dobra, dejme tomu, ze natlacim nejvic ze vsech, vezmu si pohar a jedu domu, co pak s tim? :D Leda tak budit sousedy nebo odhanet krtky ze zahradky :o)
ty rozmery sou me bedny, pokavad bych propujcil proistor v aute na zkousku tak takhle velka bedna se tam vejde a je jedno jestli to bude horn nebo ne. freqvenci najdes pri mereni, na cd je prubeh cca od 20-80hz a na monitoru pak presne vidis kde je spicka
Jeden chce pěknej zvuk, druhej chce maximální SPL, to je těžký...
Mám ale taky dojem že PA horna z nějakého důvodu pravděpodobně nebude připuštěna. třeba ne kvůli samotný konstrukci repráku, ale kvůli něčemu jinýmu...

14.05.2007, 16:07 |
billy To vinzek fa:) vlnove delky a pod komentovat nebudu, to dobre a srozumitelne popsal kotva.
To kotva:) rozumne prispevky, je to tak jak pises
To vinzek fa:) rikam ze bednu i repro dodam, ty dodej zesilovac, ktery opravdu da 1000W RMS@8Ohm.
To Tuner2:) O par prispevku vys jsem za urcitch podmynek pripustil mereni typu dB drag jako pouzitelne pomerove mereni. Hraje to velice dobre ...bez poslechu nelze diskutovat.
zesilovac mam 6000rms na 1 ohmu tak na 8mi muze dat 1000

14.05.2007, 16:14 |
billy to crahpc:) no tak co ja vim, tak omezeni tam nejake jsou, ale reproboxu se snad netykaji, ale pokud tu nekdo, kdo se v pravidlech vyzna, necht nam to objasni.
Zajimalo by me v jake kategorii bych byl na db dragu s a) hornou (tzn. vyhazene zadnisedacky, bedna temer az k prednim sedackam) osazenou 1×12" a b) vlastni zesilovac
Street max 1-2 nejspis, ale nevim jak je to ze zesilovacema vlastni vyroby mozna tam bude omezeni ze to musi byt normalni vyrobce
billy: Tak to jsem nějak přeskočil. Poměrově je to přípustné, ale těch 1000W do 8 ohmů v autě bude asi sakra problém :o) každopádně máš pravdu, že papírově jsou PAčka úplně někde jinde, ale kde vzít tak velký výkon. Jinak jedna věc je citlivost a druhá věc je ta, že ztratíš na tom, že je to 8 Ohmový repro, který na stejný zesík bude hrát "potichu" takže vlastě srovnání na stejném zesíku je taky blbost, protože by jsi musel mít zesík co dává 1000W do 1 ohmu pro Sonica tak zapojeného a pak mega zesík, který umí 1000W ale do 8 Ohmů což je hooodně velký rozdíl. To je i ten důvod, proč se PA do auta moc nehodí a většinou to ani moc na obyčejný zesík nepředvede co se tlaku týče.

14.05.2007, 17:18 |
billy to vinzek fa:) 6000W RMS do 1Ohm? Muzes mi dat link? Ne ze bych tomu veril, je to damozrejme jen cislo na papire, protoze z instalace to dostat nemuzes.
to Tuner 2:) S autohifi zesilovacem to problem bude, to je jasne, to jsem taky nekde vyse uz psal. Obecne to ale problem neni, staci tomu uzpusobit menic zesiloavce, coz pro vyrobce je problem hlavne financni. Teorii nebudu rozepisovat, to uz vazne smysl nema, kazdopadne to lze.
billy: viz to vidko "two jackhammers" z youtube. Ten chlapík tam vypustí z pusy číslo 12 000W (na dva reproduktory) asi to 12 nebude, ale o tisíce půjde - používá 8 baterek, a asi 6 pořádnejch zesů
hmmm, zaujímavá debata...ja chcem tiež dať PA-čka do auta
-zdravý sedliacký rozum hovorí, že repro s vyššou citlivosťou bude pri rovnakom výkone tlačiť viac vo voľnom priestranstve, ale v aute si nie som istý...ja chcem autom ozvučovať lúku takže to mám jasné
-PA-cka sa v autach nepoužívajú, lebo na vonkajších akciách sú bedne od zosiku veľmi ďaleko a preto majú väčšiu impedanciu, aby boli menšie straty vedením........v aute je výhodne mať malú impedanciu, aby nemusel menič vyrábať vysoké napätie = mal by menšiu účinnosť
a ešte jedna vec, v aute sa počúva väčšinou hip-hop...takže hlboké basy, a na technopárty sú basy také trieskacie

14.05.2007, 18:49 |
Crashpc | Upraveno: 2007-05-14 18:53:29
protože se něco "většinou", tak tam nemůže být PA? Pokud tam budu mít zes co dá při 2Ohmech 500W - nadstandartní poslech, a při osmi Ohmech to dá jen 300W, tak kde sem? pořád v plusu! protože do PAčka stačí desetina výkonu při stejnym akustickym tlaku! o to mi celou dobu šlo! - dám si do auta 120W zesík, kterej nesežere baterku zaživa, a přitom to bude nakládačka jak prase, protože aby to samý udělal hifík, potřebuje třeba kilowattu!
ad feeroo první příspěvek: pokud na volnym prostranství natlačí víc, bude to zákonitě i v autě víc(při podobnym směru vyústění všech hrajících otvorů repra)
môže tam byť PA, len kto to naladí, aby to hralo tak hlboko? a ako už bolo písané, hifik duní v akejkoľvek bedni....ale táto debata je o tom, čo dá viac dB, nie? ja myslím, že PA-čko, ale na dB-drag sa meria frekvencia od 20Hz do 80Hz....a neviem či pod 80Hz bude PA ešte také dobré
každej mluví o něčem jiném a tak se musí odpovídat na hodně věcí. Na některý samozřejmě odpovědi neznám. 80Hz by mělo být určitě ještě plně pod kontrolou PAčka na vysokejch výkonech. jediná limitace PAček oproti hifíkům je ta výchylka, kde snad vojnásobek by měl taky hodit +3db takže nepočítej že by hyfík na nízkejch frekveních utekl nějak o 10db, to ani omylem. no a směrem nahoru se bude náskok stahovat až "někde" bude vítězit PA....

14.05.2007, 19:25 |
Tomak Crash:
"dám si do auta 120W zesík, kterej nesežere baterku zaživa, a přitom to bude nakládačka jak prase, protože aby to samý udělal hifík, potřebuje třeba kilowattu!"
kdy to bude, já bych si vzal dovolenou a přijel bych si to poslechnout? :o)
Crashpc: tá výchylka hifíka môže byť aj väčšia ako dvojnásobok

14.05.2007, 19:46 |
billy to feeroo:) PAcka jsou 8Ohm zmnoha duvodu, ale to ze pri 8 ohmech tece do repro vyssi napeti a mensi proud je rozhode az ten poslednich. Velka cast je v dnesni dobe aktivni, tedy zesilovac rovnou bedne a pokud nejsou akticni, tak se zesilovace umistuji hned za bedny, takze tam mas kabel cca 2m k prvni bedne. Jednim z hlavnich duvodu je kvalita. Je totiz snazssi neco ridit napetim, nez proudem. Navic v PA se bezne pouzivaji vykony kolem 3kW v jednom zesilovaci a ted mluvim opravdu o 3kW a to neni zadna pr*del takovej vykon proudove ukocirovat. Natoz pak do 1Ohm. Uvedomte si, ze 1Ohm je temer zkrat. Navic se repro pri 8 Ohmech daji dobre parovat, tedy spojovat vice reproduktoru paralelne na jeden konec.
to feeroo:) Pokud nekdo chce reprodukovat frekvence pod 30Hz, tak neni normalni, je to blbost a navic k nicemu. Apropo, pokud budete reprodukovat 20Hz v aute, tak z toho bude jeden hnusnej spojitej hucak, kterej absolutne nepujde ovladat.
to crashpc :) kazdej repro ma proste svuj rezonancni kmitocet a pod ten hrat nebude. Teda bude, ale bude to jak kdyz placas padlem do vody. U hifi reproduktoru se tento rezonancni kmitocet posouva smerem dolu prave mekym zavesem, tedy vetsim xmax, ale samozrejme na ukor citlivosti. Vyzarena frekvence je primo zavisla na plose menice, tedy membrany. Jsou urcite hranice, kde ma xmax smysl zvysovat a kdy uz ne. Pokud ma 12" repro Fs 20Hz, tak je to proste jenom topeni a vubec nema smysl se timto strojem zabyvat, protoze reproduktor to neni. Jinak nektere tve vykonove prirovnani jsou prehnane a nepravdive, promin. MOzna je to zamer, ale je potreba predkladat realna cisla, ikdyz ne vsichni v nich rozdil uvidi.

14.05.2007, 19:51 |
billy to feeroo:) no a prave ta vychylka je uplne k nicemu, protoze se kmitacka dostava mimo polove nastavce magnetu a ucinost tedy rapidne klesa. Velky xmax nema co se ucinnosti tyka zadny smysl. Je to jen honba za nizkou frekvenci za kazdou cenu. Znova opakuji, ze frekvence pod 30Hz je na nic. Navic vetsina z nas 30Hz vubec neslysi. Tato frekvence je pro vetsinu lidi pouze citit, a to jen proto, ze auto je male. Kdo ji slysi, nech mi to to dokaze napri pri urovni 5W. S nejvetsi pravdepodobnosti takoveho cloveka poznate tak, ze bue mit extremne velke usi :)
čím väčšia výchylka tým väčší tlak, to je známe...a zmenšená účinnosť sa nahradí brutálnym výkonom (-8
už by aj bolo treba urobiť nejaký záver

14.05.2007, 20:29 |
Crashpc | Upraveno: 2007-05-14 20:53:39
Tomak: dobře, nebude to žádnej "ultra zázrak" jak se zdá být. Masakr to při 120 wattech rozhodně bude. Pokud vyjdou peníze, tento měsíc postavím bednu, a tak 15tého června koupím tu deltu. takže pak můžeme dát nějak spicha jestli jsi ze středočeského kraje.
Billy: k tvému příspěvku směrovanému na mě - já jsem něco takového řekl?
Ale jinak to není až tak pravda - představ si klasický téměř ideální reprák. s plochou 1m2, výchylkou +-2cm, a hmotností membrány 10g, dosti tuhý závěs.
fs kolem 40Hz by to i mohlo dát. Myslíš že na 30Hz bude plandat jak pádlo? já si myslim spíš, že tě zabije..... Chápu realitu, a vidím že reprák pod Fs není moc ochotný hrát, protože mu kmitací systém stěžuje práci, a zvětšuje se výchylka. Proto tu ale je basreflex, pasivní radiátor nebo horna (ta je spíš k něčemu jinýmu) aby přebrala kus práce a dotáhla frekvenci níž. Jistě víš že reproduktor má v oblasti ladění basreflexu významně sníženou lineární výchylku, a tak se může hulit daleko víc, a budou nejen zuby, ale i basy. Jen se to nesmí přehnat a soustavu moc podladit.
Takhle si pošteluješ poměr přesnosti frekvenční charakeristiky, frekvence do který bude schopen zahrát, a zatižitelnot. ale to už jsme ve známejch vodách....
feeroo: pokud ti účinnost rapidně klesá, tak je myšleno rapidně. a pokud budeš mít na 20Hz 35db, tak do toho budeš muset rvát pořádný kilowatty abys ty infrabasy pořádně cítil. nejen že bude membrána lítat jak zdivočelá, ale zatímco na 20Hz dosáhneš SPL 65db, na 80Hz to bude daleko daleko víc, takže se to při normální hudbě ztratí jako kapka v moři. Musel bys zbytek frekvenčního pásma utlumit třeba o 20db, no a to je dost kravina - kdo řikal že se tu "nesmí plýtvat" výkonem?

14.05.2007, 20:39 |
billy to feeroo:) necht zijou svareci agregaty a primotopy. Zaver by to chtelo, takze alespon z me strany:
VZHLEDEM K FAKTU, ZE MI NEBYLO ODBORNE VYVRACENO JEDINE ME TVRZENI, JE MOZNE V AUTE USPESNE POUZIT "PA" REPRODUKTOR A TO JAK PO STRANCE KVALITY TAK PO STRANCE AKUSTICKEHO TLAKU.
Se vsemi zucastennymi se v teto diskuzi timto loucim, snad jsem nikoho prilis nenastval. Doufam, ze me prispevky prispely k pochopeni zakladnich principu elektroakustiky. Priznivci necht zatlaci slzu, odpurci nech me neproklinaji. :)))))))
môj záver: nech si každý dá to čo chce a kam to chce (-8
ale vážne ( neuvažujúc o max SPL)
--hifirepro na dunenie a kvalitu (hip-hop, opera, komorná hudba)
--PA-čka na poriadne údery do hlavy (techno)
P.S. nevie niekto aký je rekord v počte odpovedí na autohificlub.cz?...a rekord v Navštívenosti?

14.05.2007, 20:57 |
Crashpc | Upraveno: 2007-05-14 21:15:00
můj závěr - Hifi na dbdragy, tam jich nebude vůbec škoda. PA na stadiony, tam se pořádně využijou.... co tedy dáme do auta??? :-D vtip... myslím že i bez závěru to byl užitečnej pokec.
feeroo: ty poslední dva řádky: tak přece jen "pochopil!!!!!" přesně! hifi na zdunění, zemětřesení a bolehlav, PA na rány, údery pražcem přes hlavu, vyškubání střev....
ja som to vedel od začiatku, ale mal som pocit, že tu ide o to, čo dá väčší tlak
tak nekdo zkuste neco postavit a prijedte si zasoutezit